Terug naar het overzicht

2020 bracht nieuwe fiscale spelregels voor uw bedrijfswagen

14 februari 2020

2020 is ondertussen ‘up and running‘ en de contouren van de nieuwe fiscale regelgeving rond bedrijfswagens werd stilaan duidelijk. Wat zijn de gevolgen van die nieuwe wetgeving voor u? En welke voordelen (of nadelen) hebben elektrische wagens in uw bedrijf? Terberg Business Mobility zet alles even op een rijtje.

 

Nieuwe wetgeving?

Er is de afgelopen jaren veel veranderd. In maart 2018 werd de mobiliteitsvergoeding ingevoerd. Die stelt dat u uw bedrijfswagen kan inruilen voor een vergoeding. Een jaar later besloot de regering het mobiliteitsbudget te introduceren. Dit initiatief zorgt ervoor dat werknemers opnieuw hun bedrijfswagen kunnen inruilen, maar deze keer voor een milieuvriendelijkere wagen, of voor een pakket met alternatieve vervoersoplossingen. Dit budget was dus al veel meer afgestemd op de specifieke situatie van eke werknemer.

Nu, in boekjaar 2020, wijzigt de regelgeving opnieuw. Vanaf 2021 gelden namelijk andere regels rond fiscale aftrekbaarheid van autokosten. De solidariteitsbijdrage blijft voorlopig dezelfde.

Volkswagen e-crafter

Volkswagen e-crafter

First things first: wat zijn ‘milieuvriendelijke wagens’?

We onderscheiden drie verschillende types wagens die als milieuvriendelijk beschouwd worden.

 • Hybride wagens

Een hybride – ook wel zelfopladende hybride genoemd – is de eenvoudigste variant van de milieuvriendelijke wagens. Ze vragen namelijk geen gedragswijziging bij de bestuurder, aangezien ze niet moeten worden opgeladen. De verbrandingsmotor wordt ondersteund door een kleine elektromotor en een compacte batterij. Om de paar honderd meter nemen die het zo’n 4 à 5 kilometer over van de benzinemotor. Dit verlaagt de uitstoot en het verbruik. Deze ‘gewone’ hybride wordt aangeraden voor wie vaak de stad in moet of dagelijks files trotseert.

Enig nadeel: een hybride verbruikt vaak gemiddeld evenveel als een dieselwagen. Het prijskaartje maakt echter veel goed, aangezien u over het algemeen niet veel meer betaalt dan voor een wagen met een verbrandingsmotor en een soortgelijk vermogen.

 • Plug-in hybride wagens

Een plug-in hybride heeft wel een stroomnetwerk (een laadpaal) nodig. Dat kan thuis of onderweg zijn. De accu is dan ook veel groter dan bij een ‘gewone’ hybride en laat afstanden 60 kilometer toe, puur op elektrische kracht. Dit is een oplossing voor wie in de stad woont, maar toch regelmatig langere trajecten moet afleggen (200 km of meer) of voor wie buiten de stad woont, maar er vaak moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan de lage-emissiezones.

Deze wagens zijn duurder in aankoop dan een ‘gewone’ hybride, maar blijven sterk evolueren én behouden hun meerwaarde op de tweedehandsmarkt.

 • Elektrische wagens

Bij een elektrische wagen wordt alles aangestuurd vanuit de boordcomputer van de wagen. De wagens beschikken niet over een versnellingsbak of koppeling en zij dus volledig automatisch. Het enige wat u moet doen is de gaspedaal indrukken. Er zijn vele voordelen in vergelijking met de hybride types:

 • Het rendement van een elektrische wagen ligt veel hoger (bijna 90% tegenover minder dan 40% bij hybride wagens);
 • De onderdelen hebben een langere levensduur, dus zijn de onderhoudskosten veel lager;
 • Elektriciteit wordt direct omgezet, zodat de wielen kunnen draaien;
 • De uitstoot bevat geen vervuilende stoffen. We ademen dus veel minder schadelijke lucht in;
 • Een elektrisch voertuig brengt geen geluidsoverlast met zich mee door de stille werking;
 • De laadtijd wordt steeds korter door constante innovaties;
 • De trekkracht van de wagen is meteen beschikbaar.

Een elektrische wagen heeft een bereik van zo’n 400 km. In aankoop zijn deze wagens duurder, maar de lage onderhoudskosten compenseren veel. Het tekort aan openbare laadpalen wordt bovendien snel weggewerkt en ook thuis kunt u steeds makkelijker een laadpaal laten installeren.

 

Nieuwe fiscale aftrekbaarheid: afhankelijk van uw uitstoot

Tot voor kort genoten werkgevers van 120% aftrekbaarheid op elektrische bedrijfswagens. Vanaf 1 januari 2020 wordt dit bepaald door een speciale formule op basis van de CO2-uitstoot en het brandstoftype. Ook hybride wagens vallen onder deze berekening, afhankelijk van de motor.

Formule: % fiscale aftrekbaarheid = 120% – (0,5 x coëfficiënt x aantal gr CO2 per km)

De ‘coëfficiënt’ waarvan sprake hierboven wordt bepaald door het type brandstof. Diesel krijgt waarde 1, benzine of LPG 0,95 en aardgas 0,9. 

Voorbeeld: Als uw dieselwagen 100 g CO2 uitstoot en in 2019 was hij 90% aftrekbaar, dan daalt die aftrekbaarheid in 2020 naar 70%: 120% – (0,5 x 1 x 100) = 70%.

Deze formule levert een aftrekbaarheid op die tussen 50 en 100% schommelt.

Slecht nieuws voor wagens met een verbruik dat hoger ligt dan 200 g/km, want zij zijn volgens de overheid een uitzondering en kunnen rekenen op slechts 40% aftrekbaarheid.

 

‘Valse plug-in hybrides’

Een ‘valse plug-in hybride’ is een wagen die in de praktijk een hogere CO2-uitstoot hebben dan de theoretische uitstoot. Daarom moeten plug-in hybrides sinds 1 januari voldoen aan twee voorwaarden om van een voordelige aftrekbaarheid te genieten:

 1. De elektrische batterij moet een minimum capaciteit hebben van 0,5 kWh per 100 kg gewicht van de wagen;
 2. De wagen mag niet meer dan 50 gr CO2/km uitstoten.

Wanneer de plug-in hybride hier niet aan voldoet, dan legt de fiscus op de uitstoot te nemen van een gelijkaardig model met een verbrandingsmotor. Wanneer er geen gelijkaardig model bestaat, wordt de CO2-uitstoot van de hybride vermenigvuldigd met 2,5.

Elektrische wagens blijven genieten van het maximumtarief dat vanaf 1 januari 2020 slechts 100% bedraagt.

Al deze wijzigingen gelden enkel voor wagens aangekocht, geleased of gehuurd vanaf 1 januari 2018. Voor de wagens die voor deze datum in het bedrijf actief waren, verandert er niets.

 

“Is mijn aankooppremie in gevaar?”

De beslissing om de aankooppremie voor elektrische wagens te schrappen in januari 2020 werd al in oktober 2019 genomen door de Vlaamse Regering. Wie vóór 21 december 2019 een elektrische wagen aankocht, kan nog een premie aanvragen tot en met 31 oktober 2020.

De zero-emissiepremie is enkel geldig voor particulieren en zelfstandigen als fysieke persoon. Wanneer u een wagen inschrijft op naam van een leasingbedrijf of een rechtspersoon, hebt u geen recht op deze premie. Wilt u meer weten over deze aanpassing? Klik dan even door naar deze link.

Voor verdere vragen, aarzel zeker niet om ons te contacteren. Neem ook zeker contact op met uw boekhouder. Hij/zij kan in kaart brengen wat de precieze gevolgen zijn voor uw wagenpark.

Delen via